מערכת הבריאות בריאה?
בשנים האחרונות קבוצות הפייסבוק השונות של ישראלים בקנדה מלאות בפוסטים שעוסקים בתלונות שונות ומשונות על מערכת הבריאות הקנדית.
נעשה סדר: קנדה היא מדינה ע נ ק י ת (השנייה בשטחה בעולם), ואם גרים באזור נידח יחסית, נניח בעיירה קטנה איפושהו בצפון אונטריו, סביר להניח שיהיו שם פחות מכונים, מעבדות ורופאים, וזמן ההמתנה יהיה ארוך יותר לבדיקה או התייעצות עם רופא.
מנסיוננו, כשגרים באזורים בהם האוכלוסיה יותר גדולה, זמינות התורים תהיה טובה יותר וגם איכות הרופאים והמעבדות, אבל כדאי לדעת איך המערכת עובדת.
במשך השנים בהן אנחנו בקנדה החלפנו שלושה רופאי משפחה (רופא חדש בכל בית אליו עברנו):
הרופא הראשון - המרפאה שלו היתה תמיד עמוסה, אף פעם לא חזרו אלינו כשהשארנו הודעה והטיפול הרפואי היה בינוני.
הרופאה השניה - היתה רופאה חדשה, ללא נסיון ותמיד היתה אקסטרה לחוצה כשהגענו אליה לבדיקה.
לפני שבחרנו את הרופא השלישי הבנו שחייבים לבדוק היטב האם הרופא החדש מתאים לנו. הלכנו לווק-אין שבמרפאה שלו (אפשר בדרך כלל פשוט ללכת ולחכות בתור גם בלי להיות רשומים אצל הרופא), התרשמנו ממנו, מהעובדים במשרד שלו, והאווירה במרפאה. הוא הסביר לנו בסבלנות את שיטת העבודה שלו ואז נרשמנו כמטופלים שלו, לא לפני שהשיחה גלשה לאיפה יש חומוס טוב באיזור (הוא הגיע לקנדה ממצרים לפני 20 שנה).
איך מצאנו אותו? יש רשימה של רופאים שמקבלים פציינטים חדשים באתר הרשמי של אונטריו, ואפשר גם לחפש רופא באתר העיר בה אתם גרים או בקבוצות הפייסבוק המקומיות.
לקח לנו זמן להבין איך מערכת הבריאות כאן עובדת: בישראל היינו רגילים לאפליקציה של מכבי, ופה המערכת בנויה בצורה שונה, אבל אחרי שהבנו איך להתנהל עם רופא המשפחה, התורים לבדיקות וכו’ אני יכולה להגיד בבטחון שהטיפול הרפואי שאנחנו מקבלים מעולה ושם גם דגש על רפואה מונעת!
טיפ1: בקנדה רופא המשפחה יכול גם לבצע בדיקות בסיסיות של רפואת נשים, אך ניתן לבחור ללכת לגניקולוגית - בקשו הפניה מרופא המשפחה.
טיפ2: לא חייבים להרשם אצל רופא משפחה, אפשר ללכת למרפאה שבה יש ווק-אין באזור מגוריכם, הרופאים שם יטפלו בכם גם אם אינכם רשומים אצלם.
טיפ3: ילדים ונוער מתחת לגיל 24 (ובתנאי שיש להם OHIP) לא משלמים באונטריו על תרופות מרשם.
טיפ4: כשאתם בוחרים מקום מגורים, שיקלו גם את זמינות הרופאים והמכונים באזור.