בירוקרטיה בקנדה
הקדמה
כישראלים יש לנו נטייה לצפות לעוגמת נפש מסוימת מתהליכים בירוקרטיים, ואנחנו לרוב נתחיל אותם עם תסכול ומרמור מראש. אנחנו גם חשים לעיתים חוסר אמון בסיסי בבואנו לקבל שירות או מענה ממשרדי ממשלה (זו לפחות החוויה שלנו מ-40+ שנות חיים בישראל).
בקנדה המצב שונה. שונה מאד: הבירוקרטיה כאן משרתת את התושבים ולא נאבקת בהם, וכל עוד תפעלו ביושר ולפי הכללים, צפויה לכם חוויה מתקנת. עצתנו: לגשת לרשויות בניטרליות ולא לצפות תמיד לגרוע מכל.
טיפ: השירותים בקנדה מתחלקים לשירותים פרובינציאלים (באונטריו: Service Ontario) ושירותים פדראלים (Service Canada), ובאתרים הממשלתיים תמצאו את כל המידע שאתם צריכים.
נסו ותהנו!
רשיון נהיגה
לרשיון הנהיגה הקנדי (אונטריו) ישנם 3 שלבים:
הרשיון הישראלי מאפשר לכן לנהוג בקנדה מספר חודשים (ובתנאי שהוצאתן רשיון בינלאומי בארץ). את הכללים תמצאו באתר הרשמי.
G1 תיאוריה ומבחן ממוחשב - למבחן הזה אפשר להתכונן על ידי קריאת החומר באתר הרשמי של אונטריו בעלות של כ-$15. נכון להיום (ינואר 2024) אין צורך להרשם מראש ואפשר להגיע לאחד ממרכזי DriveTest ולעשות את המבחן (על דף ולפעמים על מחשב), וללא הגבלת זמן. אגב, את המחבן ניתן לעשות בשפות רבות, לרבות ערבית וספרדית, אך לא בעברית. סורי.
אחרי שמקבלים רשיון G1 (וכולם כמעט מקבלים בנסיון הראשון, כי קנדה) ניתן לנהוג בכל רכב פרטי כל עוד יושבת לידכן נהגת עם רשיון G מלא וותק נהיגה של לפחות 4 שנים (ורמת אלכוהול בדם פחותה מ-0.5, כי קנדה). כן, ניתן כך ללמד את ילדיכן לנהוג, אם כי ישנם יתרונות מסוימים למי שלומדים במקום מוסמך.G2 מבחן מעשי ראשון - ניתן להבחן 12 חודשים אחרי קבלת G1 (אלא אם הגעתן עם וותק רשיון ישראלי, שאושר ע”י משרד התחבורה כאן).
המבחן קל יחסית למבחן הישראלי, והוא כולל נהיגה בסיסית ללא כבישים מהירים, ולעיתים חנייה במקביל. ישנן כמה נקודות שהבוחנים הקנדים מקפידים עליהן במיוחד, ואנחנו הישראליות לא מתורגלות בהן. כדאי להתייעץ עם מורי נהיגה או לראות סרטוני הדרכה ביוטיוב.
למחזיקי רשיון G2 ישנן הגבלות מסוימות - ניתן לקרוא עליהן באתר הרשמי.לבעלי וותק רשיון ישראלי מאושר, ניתן לדלג על מבחן G2 ולהבחן ישירות ל G מלא.
G מלא - 12 חודשים לאחר קבלת רשיון G2 תוכלו לעשות את המבחן המלא, הכולל נהיגה בסיסי כמו במבחן G2, יחד עם נסיעה על כביש מהיר ומעבר מסלולים על כביש מהיר. עם רשיון G מלא אין הגבלות נהיגה.
טיפ חשוב: להפיק במשרד הרישוי בארץ מסמך וותק נהיגה, הכולל את תאריך הוצאת הרשיון. באנגלית!
טיפ חשוב 2: מומלץ מאד לעשות רשיון G1 ממש עם הגעתכם לקנדה! זה קל ומהיר, והוא מקנה לכן תעודה קנדית רשמית, שאיתה תוכלו לאשר את זהותכם בכל מקום באונטריו (במקום דרכון).
חשבון בנק והיסטורית אשראי
היסטורית אשראי (credit history) קיימת זמן רב בקנדה, והיא תנאי מקדים לקבלת הלוואות, כרטיסי אשראי, משכנתא וכו’. תושבים עם היסטורית אשראי נמוכה מקבלים הלוואות בתנאים ירודים ועלולים להיות מסורבים לקבלת מכשירים פינאנסיים שונים.
רק שאין לנוחתים בקנדה היסטורית אשראי 😳 אז מה עושים?
ראשית הקנדים לא זרים לתושבים חדשים, שבאים ללא היסטורית אשראי. לכן מומלץ לגשת לבנק ולפתוח חשבון כמה שיותר מהר. יתכן שלא תוכלו לקבל כרטיס אשראי מיד, אבל תוכלו כן לקבל כרטיס חיוב (debit) וכרטיס ויזה-דביט, לקניות אונליין.
במקרים מסוימים תוכלו לקבל כרטיס אשראי בתנאי שתשאירו כמה אלפי דולרים בחשבון נעול - אחרי מספר חודשים, כשהבנק יסכים לאשר אותכם, תקבלו את הכסף בחזרה.
כמה נקודות חשובות בניהול דירוג האשראי שלכם:
כל פעם שתרצו לקחת הלוואה כלשהי (רכב, בית, סתם הלוואה מהבנק וכו’) או לקבל כרטיס אשראי חדש - הספק יבצע בדיקת אשראי עליכם.
כל בדיקה כזו מורידה את דירוג האשראי שלכם! לכן מומלץ לבקש הלוואות וכרטיסים בהפרש זמן כמה שיותר גדול (ברור שבהתחלה אין ברירה, אבל אל תשתוללו ותנסו לקבל 3 כרטיסי אשראי).עמידה בהחזרי ההלוואות שלנו תעלה את הדירוג. הקפידו להחזיר את ההלוואות שלקחתם (כולל משכנתא) בזמן המיועד ובסכום המיועד (או יותר ממנו).
כרטיסי אשראי בקנדה מתנהגים קצת אחרת מבארץ: כאן אנחנו אחראים על כיסוי הקניות שלנו בכרטיס. מה זה אומר:
כשתקבלו כרטיס אשראי תוכלו לראות, באתר הכרטיס או הבנק, את מסגרת האשראי הזמינה לכם. כשתבצעו רכישה בכרטיס הסכום הזה יתעדכן. בנוסף, לכל כרטיס ישנו תאריך חודשי, שבו מופק לכם הסטייטמנט (statement) עם הנתונים לחודש הזה.
מומלץ לשלם את הבלאנס כפי שהוא מופיע בסטייטמנט. אם תשלמו פחות, יגבו מכם ריבית על היתרה.כדי לכסות את היתרה בכרטיס האשראי תאלצו להעביר בעצמכם את הכסף מחשבון הבנק אל הכרטיס, ואז הבלאנס יתעדכן בהתאם.
מומלץ מאד לא לחייב את הכרטיס ביותר משליש ממסגרת האשראי שלו! אם אתם צריכים להוציא יותר, כסו ראשית את הבלאנס הנוכחי, ורק אז בצעו רכישה נוספת. זה אולי קצת מסובך בהתחלה, אבל גם אנחנו, וגם הבנקאי שלכם ישמחו לעזור 🙂
כדי לשפר את דירוג האשראי אפשר לבצע הוראת קבע שבועית לכרטיס האשראי (על סכום נמוך, אפילו $10).
כדאי לקרוא את ההמלצות העדכניות באתר הממשלתי.
טיפ1: כדאי לא לנצל יותר מ-60% ממסגרת האשראי. אם הגעתם לסכום הזה אפשר פשוט לכסות את המסגרת ואז להמשיך.
טיפ2: משיכת מזומן דרך כרטיס האשראי לא מוציאה כסף מחשבון הבנק אלא ישירות מהאשראי - כולל ריבית ועמלות. עדיף להשתמש בכרטיס הדביט הבנקאי, שמושך ישירות מהחשבון.
ביטוח בריאות
בקנדה מערכת הבריאות היא ציבורית, בדומה לישראל, ובאחריות הפרובינציות. בכל פרובינציה ישנם כללים וחוקים מעט שונים - קראו כאן על רישום לביטוח בריאות ממשלתי בכל הפרובינציות.
כמה נקודות חשובות:
ראשית, הביטוחים הרגילים מישראל אינם תקפים כאן, אלא אם רכשתן ביטוח בריאות מקומי. לכן ממש חשוב לעשות ביטוחי בריאות לכל חברי המשפחה עוד בישראל!
מעסיקים מסויימים מעניקים לעובדיהם בנפיטס (benefits), שזו הטבה בדמות ביטוח בריאות פרטי/משלים שכזה. הביטוח הזה אינו דומה לביטוח רפואי פרטי בישראל, אלא מכסה הוצאות בריאות שונות כגון תרופות, טיפולי שיניים וכו’.
באונטרין אין ביטוחי בריאות פרטיים (לעומת פרובינציות אחרות), אבל עם הבנה נכונה של המערכת באמת שאין צורך: לא תשלמו דבר על הבריאות שלכן ושל משפחתכן מלבד תשלום על תרופות (התשלום אינו גבוה כלל).
ילדים זכאים גם לבדיקות עיניים אחת לשנה, ולפעמים גם לטיפולי שיניים. כל הפרטים באתר הרשמי.
תנאים לקבלת ביטוח בריאות באונטריו (OHIP):
להיות באונטריו 153 ימים מתוך כל תקופה של 12 חודשים
להיות פיזית באונטריו 153 ימים מתוך 183 הימים הראשונים בהם התחלתן לגור פה
אונטריו צריכה להיות מקום המגורי הראשי שלכן (כנראה יבקשו לכך הוכחה בדמות הסכם שכירות, או רשיון נהיגה)
למי שאין תושבות קבע (PR):
רשיון עבודה (work permit) בתוקף
הוכחה לכך שאתן עובדות אצל מעסיק מאונטריו
בני זוג וילדים זכאים בדרך כלל ל-OHIP
כמובן שישנם עוד תנאים וכללים, ומומלץ לקרוא עליהם באתר הרשמי.
כאן תמצאו את רשימת המסמכים שאפשר להגיש.
ביטוח ה-OHIP מכסה ביקורי רופא משפחה, ביקור אצל רופא מזדמן - walk-in, רופאים מומחים (בהפנייה), טיפולי חירום ומיון, בדיקות רפואיות וניתוחים.
בקיצור כל צורך רפואי שלכן (לא קוסמטי) מכוסה.
איך רואים רופא?
ישנן שתי דרכים לקבל שירות מרופא משפחה:
לקבוע תור מראש אצל רופא משפחה שאליו נרשמתן (הוא הרופא הראשי שלכן ומרכז את כל הטיפול, ההפניות והמעקב שלכן);
או ללכת לכל קליניקה מזדמנת (walk-in) ולהמתין בתור.
לא לכל המכרים שלנו יש רופאת משפחה ראשית, אך מנסיון אישי ממש מומלץ להרשם לאחת.
רופאת משפחה ניתן להחליף מתי שרוצים, וכל המידע הרפואי שלכן יעבור לרופאה הבאה 💁🏼
מספר SIN
כדי שתוכלו לעבוד בקנדה (או להיות זכאים לתכניות סיוע ממשלתיות למשל) אתם צריכים לקבל מספר SIN ממשלתי (הוא לא פרובינציאלי), שהוא מעין ת”ז לעניינים ממשלתיים ועבודה. המעסיק שלכם יבקש אותו מכם, למשל, אבל חשוב לזכור שבקנדה רק מעסיק, רואה חשבון ומשרדי ממשלה זכאים לבקש את מספר ה-SIN מכם (בשונה מישראל, בה אנחנו נותנים את מספר תעודת הזהות שלנו בקלות).
ניתן לבקש מספר SIN או לחדש אותו (ללא תשלום) בכל סניפי Service Canada, או באתר הממשלתי.
שימו לב: מחזיקי ויזות זמניות (עבודה) מקבלים SIN זמני, שמתחיל בספרה 9, ועליהם לחדש אותו מדי זמן.
דוח שנתי והחזרי מס
מס הכנסה בקנדה נקרא CRA, וכל תושב בגיר מחויב בהגשת דוח מס שנתי.
את הדוחות מגישים עד חודש אפריל בשנה העוקבת - החודש השנוא/אהוב על רואי החשבון.
כדי להנות מהחזרי מס חשוב לשמור את כל הקבלות על תרופות, טיפולי שיניים, לימודים במוסדות להשכלה גבוהה, טיפולים פסיכולוגיים, כירופרקטים וכו’, כמו גם הוצאות על גני ילדים, חוגים, מטפלים.ות לפעוטות וכו’.
טיפ1: אם אתם מחזיקים בויזת עבודה או PR כדאי לפתוח חשבון ב-CRA (יעני מס הכנסה) בהקדם האפשרי אחרי הנחיתה בקנדה כדי לקבל הטבות כספיות שונות מהמדינה כמו קצבת ילדים ו-Carbon Rebate.
טיפ2: ישנם מסלולי חיסכון והשקעה (RRSP ו-FHSA) שגם מפחיתים את ההכנסה החייבת במס.
פנו לרואה חשבון מקומי שיעזור לכם בכל הבירוקרטיה הכלכלית הראשונית, וגם בהגשת דוחות המס האישיים.
רכב ראשון
כל מי שיגור מחוץ למרכז העיר צריך לפחות רכב אחד למשפחה, לרוב שניים. המרחקים כאן גדולים ואם יש לכם ילדים תמצאו את עצמכם מתפקדים כנהגי מונית כמה פעמים ביום. אם באתם לכאן בגפכם תוכלו להסתדר בתחבורה הציבורית המצוינת, אבל בעיקר במרכזי ערים.
לנוחתים בקנדה, שרוצים להתנייד עם רכב פרטי, אין הרבה אפשרויות: או לשלם במזומן על רכב חדש/משומש, או לשכור רכב מאחת הסוכנויות המוכרות. השכירות עצמה לא יקרה אבל תאלצו לשלם גם על ביטוח לרכב, וזה עלול להיות לא זול.
מחירי הרכבים בקנדה זולים יחסית לישראל. לדוגמא: טויוטה קורולה חדשה תעלה לכם (נכון לינואר 2024) כ-$26,500 דולר קנדי. Honda CRV חדשה עולה כ-$37,000. מכוניות משומשות תוכלו לקנות גם ב-$10,000 ואפילו בפחות.
ליסינג / מימון
כדי שתוכלו לגשת לאחת מסוכנויות הרכב ולקנות רכב חדש במימון או בליסינג (אפשר בקנדה לעשות ליסינג פרטי, וזה יכול להיות משתלם), תהיו חייבים היסטורית אשראי וכרטיס אשראי. אם שמעתם להמלצות שלנו ופתחתם חשבון בנק בימים הראשונים אחרי הגעתכם, תוכלו לקבל כרטיס אשראי כעבור כ-3 חודשים, ובתנאי שתראו לבנק שלכם תלושי שכר.
רק אז מומלץ לרכוש רכב חדש. אגב כדאי להכין מראש 10% עד 15% משווי הרכב כמקדמה.
אבל שימו לב שבכל פעם שתבקשו מימון/הלוואה/ליסינג יבצעו לכם בדיקת אשראי - וכל בדיקת אשראי מורידה את דירוג האשראי!
לכן לא מומלץ לפנות לכמה סוכנויות רכב במקביל, אלא לחכות שדירוג האשראי שלכם יהיה סביר ולפנות לסוכנות אחת.
נשמח להמליץ לכם על סוכני רכב “משלנו” שיכולים לעזור בתהליך. צרו קשר >>
ביטוח רכב
ביטוח הרכב יכול להיות סיפור יקר (בין $300 ל-$700 לחודש לרכב) אבל אין ברירה, ולא תוכלו לקבל רכב חדש ללא הוכחת ביטוח. לכן מומלץ מאד לפנות לכמה שיותר חברות ביטוח, לספר להן בדיוק את הסטטוס שלכם ולהציג להן את וותק הנהיגה שהבאתם מישראל - ואז להשוות מחירים (אין כאן בדיקת אשראי ולכן הפנייה לא תפגע בניקוד שלכם).
צמיגי חורף
מומלץ (ובפרובינציות מסוימות אף חובה) להחליף בחורף את צמיגי הרכב לצמיגי חורף. הצמיגים הרגילים אמנם נקראים All Year Tires אבל בפועל הם לא ממש מתאימים לנסיעה בטמפרטורות נמוכות או על שלג/קרח.
כשתחליפו לצמיגי החורף חשוב להודיע על כך לחברת הביטוח שתפחית לכם מעלות ביטוח הרכב.