זהירות, שרלטנים!
אין דרך נעימה להגיד את זה, אבל עם ישראל מתגלה לעיתים במלוא כיעורו 🤬
כך קורה בתקופה האחרונה עם נושא ייעוץ ההגירה לקנדה, למרבה הצער.
למה בכלל צריך ייעוץ?
כישראלים אנחנו לא נחשפים כלל לנושא ה”הגירה”: הרי יהודים פשוט עושים “עליה” מתוקף חוק השבות, והם מקבלים כמעט מיידית דרכון ואזרחות במולדת. למעט עובדים זרים בחקלאות, בבניין ובסיעוד, אנחנו לא נתקלים ביום יום במהגרים, מה גם שמדינת ישראל, כמדיניות, לא מעודדת הגירה אליה למי שאינו יהודי.
גם אנחנו, כשהתחלנו את התהליך הארוך של הרילוקיישן, נתקלנו במערכת שלא הינו מודעים לקיומה ולחשיבותה, למרות שבשאר העולם המערבי אנשים מהגרים דיי בחופשיות ודיי בתדירות בין מדינות ובין יבשות.
מספר התושבים בקנדה קטן יחסית לגודל שלה, והריבוי הטבעי שלה אינו גבוה (בדומה לשאר מדינות המערב). לכן החליטה הממשלה הקנדית להגדיל את האוכלוסיה (ולהצעיר אותה) באמצעות הגירה. לשם כך נולדו מוסדות סדורים, שתפקידם לחוקק, לפקח ולנהל את כל הנושא - בראשם עומד משרד ההגירה הממשלתי (IRCC) והקולג’ לייעוץ הגירה (CICC).
כך יכולה ממשלת קנדה להחליט על תוכניות ומסלולי הגירה המותאמים לצרכי המדינה והפרובינציות, ואם פעם $50,000 בבנק הספיקו כדי לקבל תושבות קבע, הרי שהיום צריך לעמוד בתנאים קפדניים ולהבין לעומק את כל המסלולים, האפשרויות והמגבלות. אם אתם לא מומחים לעניין אין סיכוי שתצליחו להבין את כל החומר באתר ההגירה, שלא לדבר על כך שהתוכניות משתנות ומתעדכנות תדיר.
גם הסמכת יועצי ההגירה עברה רפורמה בשנים האחרונות, וכיום היא דורשת תואר ראשון מקדים, ולימודים אקדמיים של שנתיים למקצוע ייעוץ ההגירה (שנחשבים לתואר שני). בנוסף היועצים מחויבים לעבור סטאג’, ולהגיע להשתלמויות מדי שנה על מנת לשמר את הרשיון שלהם.
יועצי ההגירה מחויבים לקוד אתי מקצועי, וה-CICC לא מהסס לפתוח בחקירה כלפי יועצים במקרה של תלונה נגדם או חשש לייעוץ לא תקין.
הישראלי המכוער
כבר כמה שנים שקנדה מהווה יעד אטרקטיבי להגירה לישראלים (ולהודים, ולסינים, ולאוקראינים…). למעשה היא בין מדינות המערב שיחסית נוח להגר אליהן - כל מי שניסה להגר לאנגליה, אוסטרליה או ארה”ב יידע לספר על תהליך מייגע, מייאש ואפילו מתעלל. ואכן קנדה מציעה תהליך הגירה מוסדר וברור, שמאפשר הגירה קלה ומהירה לעומדים בתנאים.
וכאן בדיוק נכנס מיודענו: המאכר השרלטן!
מאחר שהישראלים לא מורגלים בנושא ייעוץ ההגירה המקצועי, ואולי גם בשל הרצון לא לצאת פראייר, צצו להם “משרדי הגירה” בישראל, שמתיימרים לשרת את לקוחותיהם ולספק להם חווית הגירה מושלמת ובמחיר מופקע - וזאת ללא רשיון לייעוץ הגירה.
בחודשים האחרונים הגיעו אלינו עשרות סיפורים על ניצול, שקרים, הבטחות שווא ועושק כלכלי - כולם בידי שרלטנים ישראלים. זה ממש שובר את הלב לדבר עם בחורים צעירים שחטפו deportation מקנדה ל-5 שנים או לצמיתות, רק בגלל שייעצו להם לבקש מעמד של פליטים (לישראלים אין כל אפשרות לקבל מעמד כזה בקנדה). גם שוחחנו עם מספר לא קטן של משפחות ששילמו עשרות אלפי דולרים (אמריקאים) וקיבלו מידע כה שגוי, שהיה צורך לשנות את כל מסלול ההגירה שלהם. חלקם נאלצו לחזור לישראל אחרי כשנתיים בקנדה, ואחרי שמכרו בארץ את ביתם במחשבה שישארו בקנדה לתמיד.
זה עצוב וזה מכעיס.
אז מה עושים?
כבר כתבנו הסבר ממצה על בחירת יועצי הגירה בדף הזה, אבל אם כבר קראתם עד פה, הנה מספר נקודות חשובות:
כל יועצי ההגירה חייבים להיות רשומים ב-CICC ולהחזיק ברשיון בתוקף. אם שמעתם על יועץ כזה או אחר תוכלו בקלות לחפש אם שמו מופיע באתר הרשמי.
עורכי דין קנדיים יכולים גם לשמש כיועצי הגירה ללא צורך ברשיון מיוחד מה-CICC.
כל יועצי ההגירה חייבים להיות בקנדה, או שמרכז חייהם יהיה בקנדה.
לפני מתן ייעוץ הגירה היועצים מחויבים להחתים אתכם על כתב מינוי (use of representative), אותו הם מגישים לרשויות יחד עם תוכנית ההגירה שלכם. ללא מסמך זה אתם למעשה מגישים את כל הניירת בעצמכם ועל דעתכם, ורשויות ההגירה לא יקבלו התערבות של גורם שלישי שאינו מוסמך ליצג אתכם - אם תצטרכו עזרה או סיוע לא תוכלו לקבל אותם.
חושבים שנפגעתם או נוצלתם ע”י יועץ הגירה (רשום או שאינו רשום)? תוכלו להגיש נגדם תלונה מקוונת בלינק הזה.
לא להתפתות לעסקאות בשטח: עשו שיעורי בית (לבדוק לבדוק ועוד פעם לבדוק).
דברו איתנו! אנחנו כאן לרשותכם כדי לעזור. בנוסף אנחנו ממליצים על כמה יועצים, כי אנחנו מכירים אותם אישית ונמצאים איתם בקשר רציף, וכי אנחנו יודעים שהם הגונים ומקצועיים. אנחנו גם קשובים לפידבק של הפונים אלינו, ולא היססנו בעבר להסיר יועצים שלא עמדו בסטנדרטים.
הגירה זה לא לכולם, אבל מי שמחויב לתהליך ורוצה לחיות בחברה פלורליסטית, ליברלית וחופשית מוזמן לנסות את מזלו בארץ המייפל!